instructie: Eerste opzet portret

Wat zijn de belangrijkste keuzes en stappen bij het opzetten van een geschilderd portret?
Als eerste bepaal je het formaat doek, de uitsnede en compositie (hoe, wat en waar plaats ik het portret op het doek). Vervolgens begin je met het maken van een aantal verschillende compositie-schetsjes met houtskool op papier op klein formaat, dit hoeft niet groter te zijn dan 20 x 20cm. Je kunt gebruik maken van de Gulden snede waarbij je ongeveer de 1/3 – 2/3 verdeling op het vlak aanhoudt. Een portret precies in het midden van het doek geeft een minder spannend beeld, maar je kunt hier ook juist bewust wel voor kiezen. Het is mooi als de ogen boven de helft van het doek zitten: dit geeft een portret meer kracht en energie.
In je schetsen leg je meteen de toonwaarden vast. Je kunt je beperken tot drie toonwaarden: de donkerste, de lichtste en de middentoon. Dit helpt je om later in je schilderij krachtig met licht en donker te blijven werken. Op het moment dat je met kleur gaat schilderen, kan het nl. moeilijk zijn om de toonwaarden juist neer te zetten; je schets is hierbij een goede steun. Is er een schets waar je qua compositie en toonwaarden tevreden over bent, dan kun je starten met het opzetten op het doek. Je kunt dit doen met houtskool of meteen met verf. Nooit met grafiet/potlood omdat dit later door je olieverf komt.
Succes hiermee!

Comments 7

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *