Hoe schilder je een oog?

Hoe schilder je een oog.

In de workshops portretschilderen hoor ik vaak dat men een oog het moeilijkste vindt. Maar als je eenmaal de basisprincipes kent, blijkt dit niet zo te zijn.

Ik zet het oog eerst op met houtskool. Met olieverf (gebrande sienna) ga ik met een dun laagje over heel het oog, ook over de lijntjes. Daarna werk ik van donker naar licht en van achter naar voor: eerst de schaduw van het ooglid bovenin de iris, de pupil en de schaduw in het oogwit (wat zelden wit is).

 

Hoe schilder je een oog?

Dan werk ik de ogen verder uit met steeds meer licht erin zodat de bolling vorm krijgt. Vervolgens de oogleden en als allerlaatste het lichtje in het oog.
Succes! Binnenkort plaats ik een demofilmpje over dit onderwerp op mijn blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *