Weekend van het Portret 2022

Mijn ingezonden werken ‘Circus’ en ‘Jeffrey’,  zijn geselecteerd voor de expositie van ‘Het Weekend van het Portret 2022’, georganiseerd door St. De Nederlandse Portretprijs. Deze expositie vindt eens per twee jaar plaats. Omdat het geen wedstrijd is waarbij doorgaans vooral zeer realistisch werk wordt gewaardeerd, toont deze expositie zeer gevarieerd werk uit verschillende disciplines, zoals beelden en schilderijen.

Het thema dit jaar is ‘Herinnering’.

‘Circus’

‘Circus’ is een portret-in-opdracht met een bijzonder verhaal. Dit bijzondere portret betreft een artiest (in zijn dompteurs kostuum) uit een oud circusgeslacht. Het was een verassingskado voor de zoon. Als mooi kunstwerk aan de muur. En tegelijkertijd vooral als een mooie herinnering aan zijn vader en diens bijzondere familiegeschiedenis. Helaas bestaat het circus niet meer, er zijn enkel nog oude foto’s van een lang vervlogen tijd en de geportretteerde is inmiddels overleden. De ontvanger van het kado was er bijzonder blij mee, het portret is inmiddels ingelijst en heeft een mooie plek in de woning gekregen. De stijl van dit portretschilderij past goed bij de sfeer van het tijdsbeeld. Er is bewust gekozen voor een geabstraheerd schilderij, waarbij niet alles is uitgewerkt. Terwijl er meer aandacht is voor de gelijkenis van de geportretteerde. Het portret is in aardetinten getekend en geschilderd, waarbij er verschillende teken- en schildermaterialen zijn gebruikt.

‘Jeffrey’

‘Jeffrey’ is een portret uit een tweeluik, hij is samen met zijn zus geportretteerd. De portretten hangen in de woonkamer als een mooie herinnering aan twee jongvolwassen kinderen die uit zijn gevlogen. In dit portret is vooral met olieverf gewerkt en wederom in aardetinten. Het sluit qua kleurstelling aan bij een kunstwerk uit Australie wat de opdrachtgever al in huis had. De krullen in zijn haarpartij zijn summier en hoekig weergegeven. Een prachtig en krachtig portret.

Expositie

Voor deze expositie mocht ik beide werken lenen. Ze zijn te zien van 21 t/m 23 oktober 2022 in Loods 6, KNSM-laan 143 in Amsterdam ; 11.00 – 17.00 uur.

Entree €2,- pp. Ik ben er op zondag 23 oktober. Welkom!

Beide portretten uit de expositie (en het portret van zus Jennifer) zijn te zien op mijn website https://www.miekerobben.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *