Expositie ‘Weekend van het Portret’ door de Nederlandse Portretprijs

Mijn ingezonden werk voor ‘Weekend van het Portret 2018 is door de selectiecommissie geselecteerd. Het thema was ‘Zelfportret’ waarbij de opdracht was: laat enkele kenmerken van jezelf in het werk terugkomen. Deze opdracht was dus redelijk vrij, waardoor  ik heb gekozen voor mijn ‘nieuwe’ stijl. Er is mooi werk te zien! De expositie is van  31-augustus t/m 2 september 2018 waarvoor ik iedereen uitnodig.  De feestelijke opening van de expositie is op 31 augustus van 16.00-19.00 uur. Adres:  Loods 6, KNSM-laan 143, Amsterdam.

Openingstijden: vr 31 aug 11:00 – 19:00, za 01 sep / zo 02 sep: 11:00 – 17:00

Met trots maken we hierbij bekend dat de openingstoespraak voor het Weekend op vrijdag wordt verzorgd door voormalig minister Cultuur Hedy d’Ancona, tevens lid van de commissie van aanbeveling voor de Nederlandse Portretprijs.

De St. De Nederlandse Portretprijs organiseert deze expositie. Uit alle 502 ingezonden werken zijn 112 zelfportretten geselecteerd die tentoongesteld worden. Deze selectie is nu al op de website ‘portretprijs.nl’ te bewonderen:

Wat je laat zien, ben je zelf!

Binnen de portretkunst neemt het zelfportret een aparte plaats in, hoewel de motieven die eraan ten grondslag liggen nogal kunnen verschillen. Soms is een zelfportret een manier voor de kunstenaar om het portret of het gezicht te bestuderen. Tegelijkertijd dient het zelfportret soms om met materialen of stijlen te experimenteren. Hiermee kunnen kunstenaars  hun visie of hun vakmanschap laten zien. Weer andere motieven zijn het tonen van het eigen karakter, of de psyche.  of zelfs de zoektocht naar hetgeen de eigen identiteit bepaalt. Hiermee laat  de kunstenaar ons zien, zoals hij/zij zichzelf wil laten zien.

De Nederlandse Portretprijs

Stichting De Nederlandse Portretprijs houdt zich in het bijzonder bezig met het portret in de hedendaagse schilder-, teken- en beeldhouwkunst in Nederland. Met de bedoeling om deze kunstvorm onder de aandacht te brengen en  stimuleren. Dat doet zij op verschillende manieren. De voornaamste is het uitreiken van een periodieke prijs: de Nederlandse Portretprijs. Deze is voor het eerst in 2017 uitgereikt, vervolgens zal in 2019 de tweede editie plaatshebben. Ondertussen organiseert de Stichting in 2018 voor de derde keer het ‘Weekend van het Portret’, een kortdurende expositie van een selectie van portretten van hedendaagse Nederlandse kunstenaars. Dit jaar is het thema dus ‘Zelfportret’.

Comments 8

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *