Ontwikkelen eigen stijl

Tijdens de workshop portretschilderen krijg ik regelmatig de vraag: “Hoe ontwikkel ik mijn eigen stijl in de schilderkunst / in het portretschilderen?”
De eerste en belangrijkste stap is om een map aan te leggen met foto’s van werk wat je aanspreekt. Niet alleen van geschilderde portretten, maar van verschillende disciplines in de kunst. Abstract of grafisch werk waarbij de kleur of juist het ontbreken van kleur, je aanspreekt. Ga naar musea, kijk op internet en in boeken, kijk veel kunstprogramma’s. Laat je inspireren!

Een tweede, niet minder belangrijke stap, is het experimenteren met verschillende technieken en materialen. Laat je inspireren door het werk uit bovengenoemde map, neem andere materialen en onderwerpen dan je eigenlijk leuk vindt / denkt te vinden. Kom uit je comfortzone, durf te falen en werk op papier/ canvasboard. Maak dus niet iets moois, maar kijk waar toevalligheden je brengen. Creëer en vernietig (of bewaar). Volg voor jou ‘vreemde’ workshops: abstract / aquarel / dripping / boetseren/ natuur / zee / bloemen ….. Ga buiten de gebaande paden en besteed hier ook echt tijd aan / neem hier regelmatig een periode voor.
Uiteindelijk blijft hiervan iets hangen wat in je werk terugkomt wanneer je weer met jouw geliefde onderwerp aan de slag gaat. Of dit nu portretschilderen is of een nieuw ontdekte liefde in de kunst. Het maakt niet uit. Maar kom los van steeds iets moois te willen creëren en in herhaling te blijven vallen.
Jezelf blijven ontwikkelen is een van de mooiste dingen. Op bijgaande foto zie je een van mijn experimenten. Wat het me gaat brengen? …….. Geen idee! :o)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *