Losse toets

Een van de meest ingebrachte leerdoelen tijdens de workshop portretschilderen is: het schilderen met een losse toets. Hier werken we aan: ik doe voor, deel illustratieve filmpjes, geef aanwijzingen en corrigeer,….. Maar omdat dit voor de meesten toch lastig is, (zeker als je een van je dierbaren wilt schilderen en het toch echt moet lijken) heb ik voor diegene die dit echt wil leren voor de volgende workshop iets nieuws bedacht:
Aan de hand van een voorbeeld van een schilderij van een grote meester, bijvoorbeeld Frans Hals, ga je een geschilderd portret naschilderen. Je doet dan gewoon wat de grote meester voor jou al gedaan heeft. Hier leer je echt van!

We hebben dit tijdens de afgelopen 3-daagse workshop in januari al uitgeprobeerd met kwalitatief goede foto’s die ik in het Frans Halsmuseum heb genomen. De donderdaggroep is hier zeer enthousiast mee aan de slag gegaan en heeft hiermee bijzonder goede resultaten behaald… en beter nog: ze vonden het allemaal geweldig leuk om te doen. (De vrijdaggroep is er niet aan toe gekomen).

Ik bied je dus de mogelijkheid om hiermee aan de slag te gaan. Er zijn dan verschillende opties: je doet dit een van de vijf dagen, alle vijf de dagen of iets ertussen in. Of je oefent hiermee in de periode voorafgaande aan de workshop. Wedden dat je het dan al een beetje in de vingers krijgt? Wordt vervolgd :O)

Comments 4

 1. Hier heb ik zeker belangstelling voor Mieke. Komt er een mogelijkheid om er thuis mee aan de slag te gaan?
  Heel graag.
  Bedankt weer voor je inspirerende nieuwsbrief
  Lieve groetjes
  Ria

  1. Zeker een uitdaging om eens te doen!!! Lijkt mij leuk spannend!
   Alleen wanneer?
   Tijdens een workshop heb ik mijn handen altijd al vol aan mijn portret!
   Thuis oefenen vòòr de workshop is dan waarschijnlijk het beste!
   Dat knulletje lijkt mij wel wat om te schilderen!!!
   Groetjes,
   Anki

 2. Lijkt me super leuk en leerzaam, Mieke.
  Ik ga kijken of ik een keer mee kan doen met de workshop. Gelukkig heb ik het erg druk, maar jammer genoeg komt er dan niet veel van verdere ontwikkeling. Maar misschien dat het in de zomermaanden lukt om een keer een workshop te doen.

  Hartelijke groeten
  Liesbeth

  1. Post
   Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *